יוגה

"יוגה היא חדילה (השקטה) של תנודות ההכרה"

Yoga citta vrtti nirodhaha (S1.2)

במשפט זה נפתח הפרק הראשון של אוסף הסוטרות של פטנג'לי.
למרות היכולת הברורה שלה לשפר את הגמישות, הכוח, מצב הרוח והשלווה שלנו, יוגה איננה עוד ענף של ספורט, היא איננה דת ואינה מתנגשת עם דת כלשהי למרות שהיא דרך רוחנית נגישה ופרקטית ומיועדת לכל מי שמעוניין לשפר את איכות חייו בכל הרבדים.

יוגה היא מסורת בת למעלה מ-5,000 שנה, אוצר של ידע המבוסס באוסף של טכניקות שמאפשרות צמיחה רוחנית, רכישת ידע נכון ושחרור ממעגל סבל, על בסיס ההכרה ששקטה (סטווה) כתוצאה מתרגול הגוף, ההכרה, לימוד וחקירה של הטבע המדוייק של הדברים, פיתוח ההבחנה בין מה שהוא קבוע ויציב לבין מה שהוא זמני ומשתנה (מסתבר שזאת הבחנה שלא באמת הורגלנו בה והחוסר בה הוא מקור לא נדלה לסבל ומצוקה) והטמעת שינויים מיטיבים ופעולות מועילות באורח החיים היומיומי.

באמצעות תרגול אסאנות (תנוחות ותנועות של הגוף), פרניאמה (תרגול הנשימה), מדיטציה (מיקוד וייצוב של ההכרה), אנו לומדים לפגוש את הקשיים וההשתנות המתמדת של החיים בנפש מאוזנת ושווה. להשתמש, לתחזק ולהפעיל את המערכת האנושית ולבחור לפעול באופן מועיל ומודע בחיים.עם הזמן והתרגול נוצרת הבחנה בין ההכרה ושאר האובייקטים של עולם התופעות לבין טבענו הקבוע והנצחי (ויוקה קיהאטי) ואנו חווות התמזגות עם המהות של עצמנו – איכות של סמדהי (איזון, בריאות, הכרה בהירה, שלווה ואושר) והפחתה של גורמי הכאב הנוכחים בחיינו בכל הרמות כתוצאה מהיפרדות ממוקדי ההזדהות השגויים (אוידיה). איכות זו מתבטאת בפירוש נוסף של המילה "יוגה" כ- איחוד. 

בבהגווד גיטה מופיעות שתי הגדרות נוספות:

1.   "יוגה היא מצב של יציבות מושלמת בהכרה "(2.48)

2.  "יוגה היא מיומנות בפעולה" (2.50)

המקורות הספרותיים העיקריים:
  • האטה יוגה פרדיפיקה – (אור על האטה יוגה) טקסט מהמאה ה- 15 מפרט את הטכניקות ואת הידע של תרגול האטה יוגה שמטרתו לייצר סטווה- הכרה בהירה ויציבה המאפשרת תרגול מדיטציה וחקירה.
  • הסוטרות של פטנג'לי – הוראות הפעלה לתרגול של ראג'ה יוגה (דרך המלך) שנכתבו לפני כ 2600 שנה ע"י פטנג'לי. הסוטרות הנן משפטים קצרים ודחוסים במשמעות שמטרתם היא להנחות את המתרגלים באמצעות אוסף של טכניקות והנחיות איך ליישם את הידע ולהגיע למצב של קאיוליה. כל שיטות התרגול הנהוגות כיום מתבססות על הסוטרות של פטנג'לי.
  • בהגווד גיטה (השירה האלוהית) – שירה מעוררת השראה מתוך האפוס ההודי המהאבאראטה, שכולה דו שיח בין ארג'ונה הלוחם בשדה הקרב המסרב להמשיך במלחמה לבין קרישנה, מורהו, שמסביר לו למה הוא חייב להילחם. המלחמה היא אנלוגיה למסע הפנימי שמתרגלת היוגה עושה, מאבקה באני הכוזב האוטומטי, ההתניות והסחות הדעת ותהליך גילוי של החלק הנצחי והקבוע בליבה.

תרגול יוגה מבוסס על עקרון של התבוננות ולמידה. (יש הנחיות כלליות לאורח חיים מיטיב, כגון אי פגיעה, אמירת אמת, הימנעות מגניבה, גרימת נזק וכדומה) על כל אחד ואחת מוטלת האחריות למצוא את הדרך הנכונה לו או לה לחיות ולתרגל.