צעד אחד – הודיתי שאני חסר/ת אונים מול התמכרותי ושחיי הפכו בלתי ניתנים לניהול
התמכרות נשמעת לנו כמו משהו קשה וקיצוני. ישר עולה בעיני רוחנו תמונה של נרקומן מותש ובלוי, זרוק בפינת רחוב מזוהמת כשמזרק תקוע בוריד שלו.
אבל אם נתבונן בכנות נראה שכולנו מכורים למשהו, גם אם אנחנו לא מזריקים הרואין, אנחנו עדיין חיים בתוך מעגלים סגורים של שיעבוד להרגלים שאנחנו חושבים שאי אפשר בלעדיהם. דפוסים והתנהגויות שחזקות מאיתנו וגורמות סבל לנו ולסובבים אותנו.
ישנם מכורים, נשים וגברים שהכאב הבלתי נסבל של חווית החיים שלהם הוביל אותם לחפש מזור בתוך שימוש קיצוני והרסני בסמים, באלכוהול, באוכל, בהימורים, בכסף, במין או בכל חומר אחר שמשנה את המצב רוח ומאפשר הקלה רגעית מהכאב.
בדרך כלל ילדים צעירים לא חולמים להיות נרקומנים כשיהיו גדולים. ההתמסרות להתמכרות לא קורת בין לילה, זהו תהליך איטי שמתחיל ב"בא לי", ממשיך דרך "אני רוצה" ומתפתח למקום של "אני חייב".
ההתמכרות מתחילה כתגלית מרעישה – "מצאתי משהו שממש עושה לי טוב, מרגיע אותי, מאפשר לי לתפקד טוב יותר", "סוף סוף אני מרגישה בטוחה, חזקה, יציבה, מאושרת….."
לאט לאט, ככל שהזמן עובר והשימוש מעמיק, התגלית הופכת לסיוט, הרגל שיש לתחזק אותו כדי לא להרגיש רע, והמחיר של התחזוקה הזאת יכול להיות יקר מאד, לפעמים אפילו כל מה שיש לי או מה שיקר לי.
כמה פעמים אמרתי לעצמי – אני לא עושה את זה שוב, לא חוזרת למקומות האלה, מעכשיו הכל יהיה שונה? ובכל זאת חוזרת שוב ושוב להתנהגויות המכאיבות והמזיקות ממש נגד רצוני.
אני לא אוכל יותר ממה שהגוף שלי צריך, לא אבזבז כסף רב על שטויות, לא אשתה כל כך הרבה, אפסיק אעשן, אתחיל להתאמן, לא אצעק על הילדים, אקדיש יותר זמן לדברים שאני אוהבת לעשות, ממחר דיאטה, לא אתקשר אליו שוב, לא אכנס למערכת יחסים קשה………
למה כשאני מבינה כל כך טוב מה נכון לי אני לא מצליחה לעשות שינוי משמעותי עם החיים.
תוכנית 12 הצעדים נוצרה בשנות הארבעים בארה"ב והיוותה את הבסיס שעל גביו התפתחה תוכנית אלכוהוליסטים אנונימים AA. הגישה של 12 הצעדים אומצה מאז ועד היום ע"י עשרות קבוצות תמיכה עצמית והפכה לסיפור הצלחה עולמי בהתמודדות עם התמכרויות, התנהגויות כפייתיות והפרעות הרסניות נלוות.
בבסיס התוכנית נמצאת קבלת ההתמכרות כמחלה ומושא ההתמכרות (סמים, אלכוהול, שופינג, הימורים, אכילת ייתר….) כחומר שמולו המתמכר חסר אונים וממנו עליו להתנזר.
למחלת ההתמכרות יש ריפוי, באמצעות לימוד ועבודת הצעדים.